סיום הליך פלילי ללא הרשעה
הימנעות מהרשעה בסיומו של הליך פלילי
- לא כל עבירה פלילית גוררת אחריה הרשעה בפליליים שהשלכותיה קשות עד מאוד לאדם מן הישוב – הרוצה להמשיך בשגרת חייו המקצועיים והאישיים.
- לבית המשפט יש סמכות במקרים מתאימים וחריגים להימנע מהרשעת הנאשם בדין.
- יתרה מכך, לבית המשפט עומדת הסמכות על פי סעיף 192א' לחוק סדר הדין הפלילי, לבטל הרשעה וזאת בטרם נגזר דינו של הנאשם, במקרים בהם יש מקום לתת צו מבחן או צו שירות לתועלת הציבור ולהימנע מהרשעת הנאשם בדין.
בית המשפט העליון, בפרשת תמר כתב (2083/95) הגדיר קריטריונים מנחים – שבהתקיימותם על בית המשפט להימנע מהרשעה בדין:
- חומרת העבירה:
- עברו הפלילי וגילו של הנאשם:
- השלכות ההרשעה בדין על עתידו של הנאשם הספציפי:
אי הרשעה בבית המשפט לנוער:
- בבית המשפט לנוער הנושא רלבנטי עוד יותר.לפי סעיף 22 לחוק הנוער, שלא כמו בבתי המשפט לבגירים, מוטלת החובה על בית המשפט לנוער לשלוח את הנער שנמצא אשם בביצוע עבירה, לתסקיר קצין מבחן וזאת בטרם הרשעתו בדין.
- רק לאחר שבית המשפט יקבל לידיו את תסקיר שירות המבחן, אשר חלקו מתייחס לשאלת ההרשעה או אי ההרשעה, על בית המשפט לגזור את עונשו ולהחליט לעניין ההרשעה בדין.
משמעות "אי הרשעה"?
- נאשם שההליך המשפטי הסתיים לגביו בקביעה של בית המשפט, כי ביצע את העבירה אך לאור שיקולי ענישה ושיקום נמנע מהרשעתו בדין – יש בקביעה זו משום מתן "הזדמנות שנייה" לנאשם לשקם את חייו.
- אף שבית המשפט קבע כי הנאשם ביצע את המיוחס לו, הרישום הפלילי אודות התיק הפלילי מופיע ברישום הפנימי של המשטרה בלבד! (ולא במרשם הפלילי) ולמעשה המידע אינו חשוף לגורמים חיצוניים (למעט מס' גופים מצומצם) כמו גם תקופת מחיקה מקוצרת למשך 5 שנים בלבד! (ללא צורך בחלוף תקופת התיישנות).
- נאשם שההליך הפלילי בגינו הסתיים "באי הרשעה", יש באפשרותו לקבל ולהציג גיליון רישום פלילי "נקי".
- יודגש כי, רישום התיק הפלילי – מופיע במאגרי המידע של המשטרה ואף בתדפיסי המידע הפלילי אותם ניתן להוציא בכל תחנת משטרה, אך רישום שהסתיים ללא הרשעה מופיע בעמוד נפרד ובכך למעשה נמנעת פגיעה בעתידו של הנאשם שלא לצורך.
עורך דין אברהם ג'אן
הערה: כל האמור לעיל, אינו בגדר ייעוץ משפטי ואין להסתמך על האמור ככזה.